Vállalkozás ellenőrzés, belső ellenőrzési ismeretek, kontrolling

Ellenőrizzzzzzzzzzz TE is!

XI. TERMELÉSI FOLYAMAT ELLENŐRZÉSE, SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK értékesítésének ellenőrzése

 

TERMELÉSI FOLYAMAT ELLENŐRZÉSE

Minőség-ellenőrzés:

§         meghatározták-e szabályozás keretében az általános előírások mellett a vevők minőségi igényeit is

§         megfelelően tájékoztatták-e a piaci partnereket a termék minőségi jellemzőiről

§         a szabályozás biztosítja-e a termékek stabil és javuló minőségét a műszaki fejlesztés keretében

§         rendszeresen vizsgálják-e a minőségi jellemzők alakulását a különböző gyártási tényezők szempontjából

§         a minőségvizsgálat teljes körűen kiterjed-e a beérkező anyagokra, alkatrészekre, bérmunkára is

§         az ellenőrző szervezet felkészültsége megfelelő-e

§         a feltárt minőségi hibákat megfelelően dokumentálják-e

A termelési folyamatok megszervezésének ell.

Az ell. során a termékösszetételt, a termelés tömegszerűségét és a termelési együttműködést indokolt vizsgálni.

1)A termékösszetétel (vagy gyártmányösszetétel) gazdaságosságának, jövedelmezőségének vizsgálatát mutatószámok értékelésével.

A leállított és az újonnan bevezetett termék gazdaságosságánál vizsgálandó,

·         hogy csökkent-e a gyártmány anyag- és energiaigénye, nőtt-e a termék tömegszerűségének foka, javult-e a termék átlagos piaci pozíciója, biztosítható-e a hosszabb távú versenykép.

A termelés szervezeti, ügyviteli feltételeinek kialakítását és irányítását jelentős mértékben befoly. a gyártás tömegszerűsége (egyedi gyártás, sorozatgyártás, tömeggyártás). A tömegszerűségi fok növelése általában javítja a termelés minőségét és jövedelmezőségét.

·         meg kell bontani a termelési értéket gyártmányösszetétel szerint, így megállapítható az egyes termékek tömegszerűségi foka

·         mely termékek térnek el az elvárt tömegszerűségi foktól

·         vizsg. kell a megrendelés elfogadásának körülményeit (anyagbeszerzési, műszaki előkészítési feladatokat, felszerszámozási ktg-eket)

·         profilidegen gyártmányok saját előállítását (ezek jövedelmezősége gyakran kedvezőtlen)

2)Termelési együttműködés vizsgálata

·         A gyártási folyamat szerv. ell-hez tartozik a külső (beszállító) szervekkel való együttműködés vizsgálata. Ennek fejlettségi fokát az együttműködésbe bevont beszállítók száma és az egyes termékek önktg-ében megjelenő beszállítások értéke alapján vizsgálhatjuk.

·         a szállítókkal kötött szerződések feltételei megfelelően igazodnak-e a végtermékkel kapcs. határidőre vonatkozó, mennyiségi, minőségi köt-hez

·         ezeket a partnerek betartják-e

·         Ell. kell az együttműködő partnerek műszaki és min.-i felkészültségét, figyelembe vették-e a szerződés megkötése előtt

·         a műszaki, minőségi követelményeket egértelűen tisztázták-e

·         a min.-i átvétel szervezett és alapos-e.

A TERMELÉS IRÁNYÍTÁS ELL: termelésirányítás feladata a termelés (gyártás) és ügyvitel megszerv., gazdaságos, időbeni lefolyt. biztosítása.

·         Ell.: a gyártás időbeni menetének megtervezése, a termelés programozása, váratlan akadályok operatív elhárítása.

 A termelés programozása egyrészt a termelési folyamatok időbeni ütemezését, másrészt azok térbeli felbontását jelenti.

·         Vizsgálandó: ell-ték –e a termelési kapac-ok leterheltségét, figyelembe vették-e a termelési lehetőségeket.

Operatív programok ell:

·         az egyes termelőrészlegek részére elkészített termelési programok helyesen vették-e figyelembe a termelési lehetőségeket, a gépek és a munkaerő kapacitást

·         a visszaigazolt rendelési határidők figyelembevételével határozták-e meg a gyártási folyamatokat

·         a szereléshez szükséges alkatrészek időben és telje körűen rendelkezésre álltak-e

·         az egyes kapacitás-keresztmetszetek gyártási feladatait összehangoltan végzik-e

·         a programok biztosítják-e a különböző kapacitások, termelőegységek egyenletes terhelését, az állásidővel kapcs. időveszteségek csökkentését

·         az elkészített programok megfelelnek-e a jövedelmezőségi köv-nek, nem vezetnek-e a késztermékek hosszú tárolásához, a befejezetlen termelés készleteinek felduzzadásához

·         a programokban csak olyan termelési feladatok szerepelnek-e, amelyek műszaki-pü-i előkészítése, a technológiai utasít, az anyagok biztosítása megtörtént

·         az előző időszakeltéréseit a tárgyidőszak programjának összeállításánál figyelembe vették-e programjának lemaradásait

A termelés operatív irányításának ell:

magába foglalja a munkák indítását, adagolását, gyártási folyamat ell-ét, zavarok elhárítását

·         a kialakított számítógépes rendszer alkalmas-e a kapcsolatos feladatok ellátására, biztosítja-e köv. infokat:

o       az elvégzendő termelési feladatokhoz a termelőkapacitás rendelkezésre áll-e

o       az operatív programok az üzemek, műhelyek olyan időpontban kapják-e kézhez, amikor a gyártást még szervezetten elő tudják készíteni

o       az üzemek a programok alapján időben gondoskodnak-e a gyártás indításának feltételeiről

o       biztosítottak-e a műszaki dokumentációk, rajzok, műveleti utasítások, megtörtént-e az eszk-ök előkészítése

o       az anyagi feltételek biztosítottak-e, az anyagok, gyártási eszk-ök megfelelő mennyiségben, minőségben és időben beérkeztek-e a munkaadagolóból, az előkészítő részlegekbe és a munkahelyekre

o       az üzem vezetése egyenletesen és a létszám szakmai összetételét is figyelembe véve biztosítja-e az egyes munkahelyek terhelését

·         az egyes munkahelyek, műhelyek, az üzem a program szerinti feladatot kompletten, műveletenként, alkatrészenként, termékenként teljesíti-e

·         a váratlan fennakadások operatív elhárításáról megfelelő időben gondoskodtak-e

·         az illetékes vezető értesült-e a problémáról, és időben intézkedett-e

A TERMELÉSI FOLYAMAT ELL:

kiterjed a munkahelyekre, a műhelyekre, az üzemekre, a gyáregységekre.

·         a termelési programok helyesen tartalmazzák-e a szállítási köt-ből fakadó feladatokat

·         programtól való eltéréseket vizsgálni kell:

o       rendelésáll. nyilvántartásának bizonytalansága

o       a gyártási kapacitások részletes ismeretének hiánya, azok terhelhetőségének nyilvt-si hibái

o       műszaki előkészítés pontatlansága

o       anyag-, szerszám-, létszámhiány

·         Vizsgálandó a programozás és a programok végrehajtása hiányosságainak ell., vizsgálni kell: a száll. köt., határidők be nem tartását, rendelkezésre álló szabad kapacitás hibás figyelembevételét, üzemek közötti együttműködés zavarait, technológiai problémákat, munkafegyelem és a szervezettség hiányát

·         termelés váratlan akadályainak és azok okainak feltárása.

A termelés ütemességének, egyenletességének vizsg.:

A termelés ütemességét egy-egy termék vonatkozásában és menny-i adatok alapján lehet vizsgálni. A termékkibocsátás ütemessége a kész-és félkész termékek analitikus nyilvántartásai, a minőségell-i bizonylatok és a munkautalványok alapján is ell-hető.

A termelés egyenletessége: azonos időtartam alatt a váll. azonos termelési volument produkál. A termelés egyenletessége vizsgálható gyáregységi, üzemi szinteken. Az ell keretében az elemzés során megállapított változások, eltérések okait kell feltárni, vizsgálni és értékelni.

A termelés, a termék min-ének ell.:

A termékek min-ért a vállalkozót teljes anyagi és erkölcsi felelősség terheli. Minden gyártó, szállító köteles a minőségét tanúsítani. A minőségirányítás és ell. külső és belső célja: bizalom ébresztése vevőben, felhasználóban a piaci pozíció megerősítése, megtartása , a munkavégzés hatékonyabbá tétele a szervezetnél ,a vállalkozás működése szabályozásának, szervezettségének javítása. Az ellenőrzést a különböző helyekről beérkező információk elemzésével célszerű kezdeni, hogy a min-i hiányosságok a termelési vagy ért-i folyamat melyik szintjén derülnek ki. A min-i problémákat úgy kell csoportosítani, hogy megkülönböztethetőek legyenek egyrészt a visszatérő, rendszeres, másrészt az eseti problémák.

A minőségszabályozás rendszerének ell  kapcsán vizsgálni kell:

·         meghat-ták-e a vevők min-i igényeit is ;

·         megfelelően tájékoztatták-e a piaci partnereket a termékek min-i jellemzőiről ,

·         a szabályozás biztosítja-e a termékek stabil és javuló minőségét

·         rendszeresen megvizsgálják-e a minőségi jellemzők alakulását a különböző gyártási tényezők szempontjából, és ennek megfelelően módosították-e a követelményeket

·          szabályozták-e a selejt okainak rendszeres elemzését és értékelését;

a beérkező anyagok átvételével kapcs. min.ell. keretében vizsgálni kell, hogy:

·         a min.vizsg. teljes körűen kiterjed-e a beérkező anyagra, alkatrészre,

·         az ellenőrző szervezet felkészültsége megfelelő-e, (előírások, dokum., szabványok, megrendelésekben foglalt kikötések)

·         a feltárt min-i hibákat megfelelően dokumentálják-e, és gondoskodnak-e a minőséghibás tételt szállító, ill. a belső illetékes szervek felé a szüks. intézkedések megtétele érdekében (visszaküldés, csere, kötbér, kárt)

A gyártásközi ell

 Ennek célja az eltérések, a hibák időbeni feltárása, a további ktgrárakódás megelőzése, a selejtkár értékének csökkentése,  és intézkedés a kijavítás vagy a pótlás érdekében.

·         a meglévő szabályozás megfelelő-e, biztosítja-e pontos végrehajtás esetén a kifogástalan minőséget

A gyártásközi ell. csop: műveletközi ellenőrzés és gyártásközi végell.

Műveletközi ell:

·         végeznek-e műveletközi min-ell-t a minőséget meghatározó műveletek előtt és után, a tömeg és sorozatgyártás megkezdése előtt az első munkadarabon, ill. ahol a végtermék min-ét érintő munkát végeznek

·         a vizsgálatokat a kapcs. min. előírások, szabványok alapján végzik-e

gyártásközi végellenőrzés:

·         végeznek-e, amikor az alkatrész előállítása befejeződött, és az szerelésre v félkész-, ill. készáruraktárba kerül

·         zártkörűre szervezték-e az ell akkor, amikor a gyártás minden műveletét ell. kell

·         nyiltkörűre akkor, amikor az ell. nem kell kiterjednie minden műveltre

·         ellenőrzési pontokat olyan helyen jelölték-e ki, ahol a gyártási folyamatot legkevésbé zavarva, leghatékonyabban szűrhetők ki a minőségileg kifogásolható, hibás termékek

·         az adott pontokon az ell. módszere kielégíti-e a követelményeket, megfelel-e a szabványoknak, biztosított-e a hibák keletkezési helyének pontos behatárolása és aminőségért való felelősség érvényesítése


 

A végellenőrzésnél

·         Végell.-t kell végezni, amikor a termék előállítása a váll.-nál befejeződött.

·         vizsgálandó, hogy a késztermék az előírt, min-i követelményeknek maradéktalanul megfelel-e.

·         megakadályozták-e az előírásoktól eltérő minőségű termék kiszállítását

·         vizsg. kell a termék működési tulajdonságait, komplettségét, tartozékokat, tartalék alkatrészeket, esztétikai kivitelét, csomagolását

·         Ell. kell továbbá a készáruk tárolásának és száll-nak módját is.

·         az elkészült termékeket minőségileg osztályozták és ell-ték-e a termékek min-i megjelölését és márkázását, a tanúsító okirat kiadását.

·         csak olyan márkázott, tanúsító okirattal ellátott termék hagyja el a váll.-t, amely minden tekintetben megfelel az előírásoknak



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 75
Heti: 119
Havi: 863
Össz.: 326 923

Látogatottság növelés
Oldal: Termelési foly. ell.
Vállalkozás ellenőrzés, belső ellenőrzési ismeretek, kontrolling - © 2008 - 2024 - ellenorizzteis.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »